Thursday, May 30, 2013

Excerpts from Baba Hardev Singh ji's Vichars


1) Some people can make everyone happy by entering a room
     and some people can make others happy by leaving the room.
     Choose in what category you want to be.          (02.10.09)


2)    एक बूँद भी न ले सका मगरूर सर बुलंद
        जितना भी हो सके  --  सर झुका के पी 

       Ek boond bhi na le saka magroor sar buland,
   
       jitna bhi ho sake -- sar jhuka ke pee.

     A proud person does not get to drink even a single drop, but a humble always quenches his thirst.


3)    ज़ख्म तो एक बच्चा भी दे सकता है  लेकिन ज़ख्म को सीने और मरहम पट्टी करने का काम हर कोई नहीं कर सकता

         हम ने ये कठिन कार्य करना है

      Zakhm to ek baccha bhi de sakta hai,
      Lekin zakham ko silne aur marham-patti karne ka kaam har koi nahi kar sakta.
      Humne yeh kathin karya karna hai – Gurudev Hardev- II

   Even a small child can give wounds. But not all can heal those wounds. We need to work on this difficult task.
 
                                                                                                                                                                                                 - Baba Hardev SinghJi Maharaj

No comments:

Post a Comment

हज़ारों ख़ामियां मुझ में हैं - मुझको माफ़ कीजिए

हज़ारों ख़ामियां मुझ में  हैं   मुझको माफ़ कीजिए मगर हुज़ूर - अपने चश्मे को भी साफ़ कीजिए  मिलेगा क्या बहस-मुबाहिसों में रंज के सिवा बिला वजहा न ...